cohong gym

Tuesday, December 30, 2008

Singapore trip

Khamis, 25/12
Aku gerak dari KL menuju ke JB pada pukul 4.30 petang. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 4 jam lebih pasal berenti beberapa kali. Sampai di JB pukul 8 lebih. Kitaorang pusing-pusing tengok rumah Murni dulu pastu berenti di Danga Bay untuk makan malam. Kemudian terus ke rumah Jijie di Taman Suria. Borak-borak sampai pukul 2. Pastu tido pasal esok kononnya nak gerak awal.

Jumaat, 26/12
Aku bangun tido pukul 9.00 pagi. Tapi Jijie tak bangun lagi so aku sambung tido. Pukul sepuloh baru bersiap dan pegi makan breakfast. Dalam pukul 12 lebih baru kitaorang gerak balik. Lepas Jumaat, barulah semua ready untuk gerak masuk Singapore.

Untuk sampai ke Kastam Malaysia, kitaorang terpaksa tempoh jam yang panjang. Dah la cuaca panas, tersangkut dalam jam lagi. Lepas kastam Malaysia, kena jumpa kastam Singapore pulak. Selepas Passport di cop. Kitaorang kena buat passcard untuk kereta Murni. Bila dah siap baru lah dapat masuk Singapore secara official.

Dari bangunan kastam, kitaorang terus bergerak menuju ke Chai Chee, rumah mak cik Misni. Kitaorang minum petang di sana. Dalam pukul 5 petang baru bergerak keluar dari rumah dan terus menuju ke Kaki Bukit untuk pergi ke Motor World.

Aku cuma tengok barang dulu di sana. Survey harga helmet dan jacket. Dari Kaki Bukit, kami bergerak ke Kelantan Lane untuk ke kedai motor yang lain.

Sampai di sana, kedai pertama aku pergi ialah regina. Kedai motor paling glamer kat Singapore. Orang Malaysia pun akan ke sana untuk dapatkan barang-barang motor. Regina adalah main distributor untuk AlphineStar. Macam biasa aku survey dulu barang. Kemudian aku ke beberapa kedai lain. Bila dan puas survey, aku kembali ke Regina pasal harga diaorang paling best dan barang yang aku nak memang hanya diaorang je yang ada.

Aku plan nak beli helmet Shoei X-11. Tapi Ah Boy, the Tauke kata dia tak rekomen helmet Shoei pasal kita tak dapat kualiti yang dipakai oleh pelumba motogp. Dia suggest, kalau aku nak kualiti yang sama dengan helmet yang di pakai dalam motogp, dia cadangkan aku beli AGV. Helmet AGV digunakan oleh Velentino Rossi dan beberapa pelumba lain termasuk Marco Simoncelli. Dua-duaorang ni merupakan pelumba favourite aku. Ah Boy siap buat demo kat aku lagi betapa bagusnya helmet AGV.

Bila Ah Boy tunjukkan helmet AGV yang dia suggest, semua orang kagum dan kata helmet tu cantik. Memang la cantik pasal harganya pun cantik. Helmet yang dia suggest adalah limited edition GPtech Rossi's Dreamtime. Hanya dikeluarkan sebanyak 2500 worldwide. Aku pun sebenarnya jatuh hati kat helmet tu. Kemudian, aku tanya pasal boot pulak. Lepas satu sesi penerangan yang panjang, kitaorang dibawa ke butik di belakang kedai. Tak semua orang dapat masuk ke butik tersebut. Ah Boy hanya akan bawak pelanggan yang betul betul nak beli barang. Kebanyakkan orang Malaysia akan di bawa masuk ke sana pasal dia tahu orang Malaysia datang memang nak beli barang. Bila dah dapat saiz yang sesuai, aku terus kata ok.

So, Helmet Rossi dan Boot Alphinestar menjadi milik aku. Harganya? jauh menyimpang dari budget asal hahahahha. Tak pe, yang peting aku puas hati.

Lepas tu, kitaorang gerak ke Orchard road. Punya la ramai orang. Sale di Singapore memang gempak. Tak macam di Malaysia, bila sale diaorang akan jual stok lama. Tapi di sana, diaorang jual stok yang ada di dalam kedai.

dalam pukul sebelas lebih baru la pegi cari hotel. Aku stay kat hotel di Geylang Serai. Bila dah check in, aku merayau dengan Murni cari makanan yang takde di KL.

Sabtu, 27/12
Destinasi pertama ialah Motor World pasal aku nak beli helmet untuk Murni dan Najmi. Untuk Murni dia nak helmet Shark dan untuk Najmi aku belikan HJC model FG 15 Draco. Dua-dua helmet sangat cantik.

Lepas tu, kitaorang gerak ke Orchard Road. Malam baru balik ke rumah mak cik Misni. Pukul 11 malam kitaorang bergerak keluar dari Singapore. Sampai di JB, aku call Rompique. Aku jumpa dia kat kedai makan kat area rumah jijie.

Ahad, 28/12
Aku gerak dari rumah Jijie pukul 11 pagi. Breakfast di JB dan kemudian terus ke kampung aku.

14 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home