cohong gym

Monday, December 01, 2008

Kampung

Hari Jumaat lepas aku balik ke kampung. Dah memang aktiviti aku setiap bulan, mesti balik kampung sekurang-kurangnya sekali sebulan.

Lagi pun aku nak tengok mak aku yang kurang sihat. Itu hari dia masuk wad pasal darah tinggi. Tapi alhamdulillah, sekarang ni dah sihat macam biasa. Cuma aku nasihatkan dia control makan dan jangan kerja kuat sangat. Mak aku ni kalau dah start bukak kedai runcit, dia tak tau nak relax. Dia cuma rehat bila time semayang dan makan je.

Hari ahad adalah hari jadi Mak Cik aku. Sepupu aku semua balik. So, kerja aku adalah makan. Best woo makan. Sorang cousin aku ni pandai masak. Memang best kalau dia masak. Aku makan sampai kembong perut heheheheh.

Tapi sebelum tu, dalam pukul 8 pagi. Masa aku nak breakfast. Adik aku yang paling kecik balik dari kebun cakap adik aku yang sorang lagi accident. Aku terus keluar, rupanya dia dah ada kat depan rumah. Adik aku langgar budak kecik. Nasib baik adik aku tak teruk. Cuma luka kat tangan dan sakit badan pasal jatuh. Masa accident, topi keledar dia tercampak, nasib baik adik aku yang paling kecik sempat tahan kepala dia supaya tak terhentak. Aku terus je hantar ke hospital. Mula-mula nak cari klinik swasta, tapi tak de yang bukak lagi pasal masih awal. So kitaorang pegi hospital. Diaorang check kata tak de apa-apa yang serius.

Budak yang adik aku langgar tu baru berumur dalam 5-6 tahun. Memang kat kampung aku dia famous suka main-main kan orang kat jalan raya. Dah banyak kali orang komplen kat bapak dia tapi tak de tindakan. Dah ramai orang yang terkena tapi belom ada yang terlanggar dia lagi. Adik aku dah sound dia 2-3 hari lepas. Cousin aku pun dah sound dia hari sebelumnya. Tapi malang tak berbau, adik aku yang akhirnya terlanggar budak kecik tu. Rupanya budak tu tunggu moto lalu pastu dia terus keluar ke tengah jalan naik basikal dengan tujuan untuk menakutkan penunggang moto. Oleh kerana tak sempat nak brek, adik aku terus langgar basikal dia dan tercampak. Budak kecik tu tak de apa-apa lansung. Siap bole tanya "kenapa abang langgar saya?" Peh menyirap darah aku. Nak je aku terajang budak tu. Nasib baik la dia kecik lagi. Rupa-rupanya, dia ada sedikit short kat kepala hotak dia.

Aku plan nak pegi terus rumah bapak budak tu lepas balik dari hospital. Tapi bapak ngan mak dia tak de. So buang masa je la. Ikutkan hati aku aku nak terajang bapak ngan mak dia sekali. Biar dia ingat sikit supaya jaga anak dia.

Berita adik aku accident cepat tersebar. Kejap je member-member dah datang rumah. Kitaorang pun tak leh nak buat apa-apa. Nak marahkan budak kecik tu, kepala dia tak betul. So yang patut kena marah adalah mak bapak dia. Lepas ni member adik aku mesti sound mak bapak dia, kasi warning sikit

25 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home