cohong gym

Wednesday, June 04, 2008

Harga Naik Lagi

Aku baru je lepas makan tengah hari kat kedai kat area bawah opis aku ni. Aku makan mee. Bial time nak bayar, penjual tu cakap RM5. Aik? bila masa la pulak harga naik? Dia cakap baru je. Minggu lepas Rm4.50. Dah naik 50 sen. Dalam masa 2 tahun, harga mee ni dah nak beberapa kali. Dulu baru RM3.50. Sampai sekarang dah naik RM1.50!.

Kalau minyak naik lepas budget kali ni, aku tak tau la berapa pulak harga mee. Mampos la pengguna lepas ni. Semua barang naik harga. Beras dah naik bagai nak gila. Makan pasir berulamkan rumput pulak la lepas ni.

Semakin lama semakin teruk keadaan Malaysia. Rakyat terpaksa menanggung beban yang sangat berat. Barangan semakin naik harga sedangkan pendapatan masih ditakuk lama. Bila komplen, kerajaan akan cakap harga dinegara lain lagi tinggi. Kepada kerajaan, jangan ingat kami bodoh. Barangan dinegara lain lebih mahal harganya, tetapi banyak barangan lain yang jauh lebih murah. Pandapatan mereka juga jauh lebih tinggi dari kita. Kemampuan mereka untuk membeli lebih besar. Sedangkan di sini, nak beli beras pun dah terasa macam nak mati. Cuba bayangkan apakah nasib mereka yang berpendapatan rendah. Macam mana nak survive kalau pendapatan cuma RM500-600 sebulan. Makan, belanja anak, rumah etc. Peh!! mampos.

Ada satu lagi isu. Aku baca surat khabar hari ni. Ada pulak mana punya bangang yang suruh MT UMNO ambil tindakan terhadap Tan Sri Muhyiddin & Dato Seri Rais Yatim pasal mempertikaikan kemasukkan Ezam kedalam UMNO. Suka hati dia orang la kalau nak komen. Betul apa yang diaorang cakap. Sepatutnya MT bermesyuarat terlebih dahulu sebelum menerima Ezam. Lebih-lebih lagi kalau kemasukkannya berbau motif-motif yang boleh disangsikan.

Semakin hari semakin ramai pembodek-pembodek yang tiba-tiba keluar menyatakan sokongan kepada PM. Siapa saja yang dirasakan tidak bersependapat dengan si PM, akan dihentam kononnya tidak setia. Cet! Podah!. Kepada pembodek-pembodek sekalian. Kalau kau duduk diam-diam tak de siapa yang kenal. Tapi sekarang ni, boleh la dapat sumpah seranah secara free. Berbakul-bakul boleh dapat sehari .

8 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home