cohong gym

Tuesday, July 29, 2008

Politik

Aku tengok dalam masa hari ke hari, senario politik semakin teruk. Dah macam cerita Doraemon. Tetiba je ada bukti baru la, ada kes baru la, ada bini baru, ada awek baru etc. Contohnya kes bunuh minah Mongolia. Tetiba ada SD, pastu tarik balik pulak. Sesuka hati mak bapak dia je buat macam tu. Apa dia ingat biskut ke? kejap ada kejap tak de.

Sekarang ni pulak tengah hot kes liwat. Kes ni lagi la teruk. Private doktor kata takde kesan liwat. HKL kata ada. Mana satu doktor yang bole dipercayai ni? Aku ingat, suruh Dr. Sam buat laporan lagi bagus, terus je nyanyi "Saya anak Malaysia".

Apa yang aku nampak sekarang ni dah macam drama swasta, tak pun macam cerita Venezuela yang kat TV setiap petang (p/s aku tak pernah dapat tengok cerita-cerita tu), aku dengar dari mulut orang and dari preview, pelakon-pelakonnya semua cantik dan sexy belaka. Aku kena tengok jugak cerita-cerita tu satu hari nanti heheheheh.

Apa yang kita perlukan sekarang untuk menstabilkan politik dan ekonomi negara ialah seorang pemimpin yang tegas dan cerdik. Dulu kita ada sorang. Memang sangat hebat. Ada orang yang tak suka dan ramai yang mengagumi kehebatan beliau. Pada aku dia seorang pemimpin yang lengkap. Seorang nasionalis, cekap di dalam ekonomi, bijak membuat keputusan walaupun keputusan yang tidak popular tetapi mendatangkan hasil yang manakjubkan, berpandangan jauh ke hadapan, tegas dan kadangkala kejam. Sifat ini semua sangat penting di dalam setiap diri pemimpin. Tanpa semua sifat-sifat tersebut, tak akan lengkap untuk menjadi pemimpin. Sesiapa yang takde sifat-sifat ni, jangan la bermimpi untuk menjadi pemimpin.

p/s PM sekarang ni memang confirm takde semua sifat-sifat di atas. Apa yang dia ada hanyalah mimpi-mimpi yang indah pada dia, tapi nightmare pada kita semua.

UPDATE:
EON Bank, in a circular, says it will charge 3.9 per cent for new car loans effective August 1, 2008, up from 3.7 per cent. This is the second increase in car loans interest rates in a month.Expect other banks to do likewise. Also expect it to be harder to get your loan approved. In times of crises, our financial institutions have proven to be very shy in approving loans. Back in 1997, for example, Mahathir had to force the banks to stop acting like a pussy, and to start approving loans and, therefore, encouraging spending in order to revive the economy. (from Rockybru)

That was in 1997, when TDM forced the banks to stop being a pussy. But now, do you think the banks will listen to another pussy? (unless they are lesbian hehehehehe)

26 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home